Δράσεις- Συζητήσεις- Προβληματισμοί- Ψυχαγωγία- Εκδηλώσεις του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Βριλησσίων.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Κακοποίησης ΠαιδιοΥπ- δημοσίευμα

Παγκόσμια Ημέρα Κακοποίησης Παιδιού 

πηγή είναι www.iatronet.gr


Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κακοποίησης παιδιών, τα στοιχεία από το ”Χαμόγελο του Παιδιού είναι συγκλονιστικά. Τουλάχιστον 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την ηλικία των 18 ετών, αλλά μόνο 1 στα 3 περιστατικά καταγγέλλεται, σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία. 
Την ίδια στιγμή, η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» στην Ελλάδα, έλαβε συνολικά 784 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Από αυτές, το 98επί τοις εκατό ήταν ανώνυμες και μόνο 2 επί τοις εκατό επώνυμες. 
Οι καταγγελίες αφορούσαν στο σύνολό τους 1.545 παιδιά, εκ των οποίων τα 728 (47επί τοις εκατό) ήταν αγόρια, τα 663 (43επί τοις εκατό) κορίτσια και τα 150 (10επί τοις εκατό) ήταν παιδιά για τα οποία δεν ήταν γνωστό το φύλο. 
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σε ποσοστό 40επί τοις εκατό η ηλικία των παιδιών ήταν από 0 - 6 ετών, σε ποσοστό 48επί τοις εκατό τα παιδιά υφίσταντο σωματική κακοποίηση, ενώ σε ποσοστό 92επί τοις εκατό θύτες ήταν οι γονείς, και οι δύο ή ένας από τους δύο. 
Στοιχεία για τις κακοποιήσεις παιδιών έδωσε χθές στην δημοσιότητα κατά την διάρκεια σχετικής εκδήλωσης, και το Σωματείο ”ΕΛΙΖΑ” – Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού. 
Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι τα παιδιά κάτω των 3 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές κακώσεις, με το 70επί τοις εκατό των θανάτων λόγω κακοποίησης να αφορούν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. 
Ειδικότερα, τα παιδιά με προηγούμενη καταγγελία κακοποίησης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν μοιραία κακοποίηση, ενώ τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπως αυτά που πάσχουν από χρόνιο νόσημα, αναπτυξιακή/ συναισθηματική διαταραχή ή και αναπηρία, διατρέχουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για κακομεταχείριση σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. 
Η Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία διαβαλκανική έρευνα (2012), είχε τα πρωτεία στην ψυχολογική κακοποίηση. Αναφορικά με τη σεξουαλική κακοποίηση, τα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στα 6 με 7 παιδιά θα βιώσει μία τέτοια εμπειρία κάποια στιγμή στην ζωή του, ενώ ευρωπαϊκή έρευνα του 2012 αύξησε αυτό το ποσοστό σε 1 στα 5 παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου