Δράσεις- Συζητήσεις- Προβληματισμοί- Ψυχαγωγία- Εκδηλώσεις του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Βριλησσίων.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Αρκεί μία δασκάλα για 25 παιδιά;

Zampetaki είπε...

Η κατάργηση των stage είχε, δυστυχώς, σαν αποτέλεσμα την απώλεια τριών παιδαγωγών από τους Παιδικούς Σταθμούς των Βριλησσίων. Τα κενά που προέκυψαν καλύπτονται απλά από την επιπρόσθετη προσπάθεια που καταβάλουν οι υπόλοιπες δασκάλες. Θεωρώ όμως ευνόητο ότι ένας ενήλικας δεν αρκεί για την επίβλεψη 25 παιδιών ηλικίας 3ων ή 4ων ετών. Ως γονέας, αναρωτιέμαι δύο πράγματα:
1) Ποια η τοποθέτηση του Δημάρχου και της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών;
2) Τι πιστεύετε οι υπόλοιποι γονείς ότι πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα καλυφθούν τα κενά;

1 σχόλιο:

  1. Φυσικά και δεν αρκεί μια δασκάλα για πάνω απο 20 παιδιά!
    Κάθε δασκάλα η οποία πρέπει να είναι πτυχιούχος σχετικής σχολής και όχι απλώς βοηθός (είναι σε θεση δηλαδή να φέρει μόνη της εις πέρας το πρόγραμμα της ημέρας) μπορεί να έχει 12-15 παιδιά μόνη της ανάλογα την ηλικία. Εάν είναι 4 ετών τα παιδιά μπορούν να είναι και 16-17 αφού αυτοεξυπηρετούνται πλέον στις διάφορές τους ανάγκες και έχουν αποκτήσει κοινωνικές δεξιότητες τέτοιες ώστε να μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά. Το θέμα όμως είναι όχι το αν μπορεί μια δασκάλα να το φέρει εις πέρας, αλλά να το φέρει εις πέρας με στόχο την διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Οτιδήποτε άλλο ονομάζεται απλώς φύλαξη και τότε μπορείτε να πάτε τα παιδιά σας και με κάποιο άτομο ολη μέρα σε μια παιδική χαρά.... Η φύλαξη δεν διαπαιδαγωγεί, αλλά μαθαίνει στα παιδιά συνθήκες ζούγκλας καθώς το καθημερινό τους πρόγραμμα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων των παιδιών σε τέτοιους αριθμούς παιδιών, με αποτέλεσμα κάποια παιδιά (συνήθως τα αθόρυβα και ήσυχα παιδιά που δεν διεκδικούν) μονίμως να παραμελούνται.
    Και η καλύτερη δασκάλα, κάποια στιγμή θα κουραστεί και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει με γνώμωνα αυτό που είναι καλύτερο για τα παιδιά.
    Η Ελλάδα δεν γνωρίζει ακόμα τι είναι διαπαιδαγώγηση, γνωρίζει απλώς την έννοια της φύλαξης και με αυτό το σκεπτικό είναι δημιουργημένες οι συνθήκες στους παιδικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή