Δράσεις- Συζητήσεις- Προβληματισμοί- Ψυχαγωγία- Εκδηλώσεις του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Βριλησσίων.

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ 4ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Αγαπητοί γονείς
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την ανοιχτή συζήτηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδικών Σταθμών Βριλησσίων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 04/03.
Το πρώτο θέμα που ασχοληθήκαμε ήταν η διατροφή των παιδιών μας. Μαζί μας ήταν η κα Άννα Παπαγεωργίου, διαιτολόγος-διατροφολόγος με εμπειρία στην παιδική διατροφή και ο παιδίατρος των Παιδικών Σταθμών κος Σταμπουλίδης.
Συζητήσαμε αρκετά για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώνε τα παιδιά μας και πως εξισορροπούμε τη διατροφή τους στους Παιδικούς Σταθμούς με τη διατροφή τους στο σπίτι. Αναλύσαμε αρκετά το διατροφολόγο που τηρείται στους Παιδικούς Σταθμούς, εντοπίσαμε την κρυμμένη ζάχαρη και αλάτι στις διάφορες τροφές, συνδυάσαμε τις τροφές για το καλύτερο δυνατό διατροφικό αποτέλεσμα και η κα Παπαγεωργίου μας μίλησε για τις παγίδες μιας διατροφής πλούσιας σε υπογλυκαιμικούς δείκτες.
Μια πρόταση που συζητήσαμε ήταν τη επόμενη συνάντηση μας να έχει πιο πρακτικό χαρακτήρα, όπου θα μαγειρέψουμε υγιεινά και θα διαπιστώσουμε ότι τελικά είναι θέμα επιλογών και όχι τόσο θέμα υλικών και κόστους.
Τελειώνοντας το θέμα της διατροφής, αναφερθήκαμε και σε παρατηρήσεις- προβλήματα που αναφέρουν γονείς στους παιδικού σταθμούς.  Για τα οποία όμως δεν έχουμε απαντήσεις, καθώς δεν ήταν αρμόδιοι μαζί μας για να απαντήσουν.
Από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης παρευρέθηκε στη συνάντηση ο κος Κωστούλας, μέλος του Δ.Σ του ΟΚΠΑ και η κα Χριστιάνα Παπαντωνίου, Προϊσταμένη του Β Παιδικού  Σταθμού.
Συνοπτικά τα θέματα που αναφέρθηκαν ήταν:
Σχετικά με τη διατροφή, θα θέλαμε ενημέρωση για το ποιος είναι υπεύθυνος για το διατροφολόγο των σταθμών κι αν όλοι οι σταθμοί ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα.
Η κα Παπαγεωργίου είναι στη διάθεση και της Διοίκησης, να φτιάξει ένα νέο μενού για τα παιδιά μας.
Αναφέρθηκε ότι δίνονται φρούτα 3 φορές την εβδομάδα και όχι και τις πέντε μέρες.
Αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να δίνεται στα παιδιά του ολοήμερου, ένα σνακ μετά το μεσημεριανό τους γεύμα και μέχρι την ώρα αποχώρησης τους.
Αναφέρθηκε ότι δίνονται λαχανικά που δεν είναι της εποχής και ότι κάποιες φορές διαπιστώθηκαν γεύματα με πατάτες φούρνου ή για γιαχνί.
Αναφέρθηκε ότι επιτρέπονται γλυκά και τούρτες μέσα στους σταθμούς, κάτι που απαγορεύεται από τους κανόνες λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών για εισαγωγή τροφών που δεν παράγονται μέσα στην κουζίνα των σταθμών. Ειδικά γι αυτό το θέμα, αναφέρθηκαν και φαινόμενα «ρατσισμού» με παιδιά που στενοχωρήθηκαν (για την τούρτα, για τα δωράκια που δεν δόθηκαν, κ.α). Επίσης, αναφέρθηκε περίπτωση ασθένειας και ειδικής δίαιτας για συγκεκριμένο διάστημα, όπου απαγορεύθηκε στην μαμά του παιδιού να φέρνει εκείνη το φαγητό που έπρεπε να τρώει το παιδί. Επίσης, απαγορεύεται στους γονείς να βάζουν κάποιο σνακ για τα παιδιά που μένουν στο ολοήμερο.
Εκτός από τη διατροφή, αναφέρθηκαν ακόμη τα εξής:
Στέγη στον Α Παιδικό Σταθμό.  Ο κος Κωστούλας, μας διαβεβαίωσε ότι το θέμα, αναφέρθηκε και την πρόσφατη λογοδοσία του δημάρχου και είναι ένα θέμα που θα λυθείάμεσα.
Τεχνικά προβλήματα στον Γ Παιδικό Σταθμό. Ο κος Κωστούλας μας διαβεβαίωσε ότι θα δει και θα μας απαντήσει ο ΟΚΠΑ ή η τεχνική υπηρεσία του δήμου για την επιδιόρθωση τους.
Ενημέρωση για το τι καλύπτουν τα τροφεία. Αν κι αναφέρθηκε ότι ο όρος τροφεία απλά έχει «ξεμείνει» και δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των ποσών με τα κόστη των τροφίμων.
Μεγάλο θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς είναι η έλλειψη προσωπικού. Είναι σεβαστά και κατανοητά τα προσωπικά ή άλλα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς στο εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά η ερώτηση που τέθηκε είναι αν τελικά επαρκεί το προσωπικό να καλύψει ακόμη και τις φυσικές ανάγκες απουσίας που προκύπτουν. Ρωτηθήκαμε ακόμη αν γνωρίζουμε αν η Προϊσταμένη των Παιδικών Σταθμών κα Αναγνώστου μπαίνει σε τάξεις αντικαθιστώντας δασκάλες και πόσες ώρες; Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, αναφέρθηκε η κα Αναγνώστου γιατί μακροχρόνιες ελλείψεις αναφέρθηκαν από γονείς του Α Παιδικού Σταθμού.
Αυτά είναι θέματα που θα θέσουμε και στους αρμόδιους για να πάρουμε γραπτώς τα σχόλια τους.
Αν θέλετε να προσθέσουμε και κάτι ακόμη, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε μέχρι και τέλος της εβδομάδας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα Παπακωνσταντίνου που μοιράστηκε μαζί μας στιγμές από τη λειτουργία του Β Παιδικού Σταθμού και μας έθεσε ερωτήματα που όταν τα απαντήσαμε, μπήκαμε για λίγο και στα «παπούτσια» των εκπαιδευτικών.
Τον κο Κωστούλα, εκ μέρους του ΟΚΠΑ, την κα Παπαγεωργίου, με την οποία θα έχουμε συνέχεια σε δράσεις που σχεδιάζουμε, τον κο Σταμπουλίδη που πάντα ανταποκρίνεται στα καλέσματα μας, και όλους εσάς τους γονείς, και για την όμορφη συζήτηση που είχαμε και για την συμμέτοχη σας στις δράσεις του Συλλόγου.
Με εκτίμηση,
Το ΔΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου