Δράσεις- Συζητήσεις- Προβληματισμοί- Ψυχαγωγία- Εκδηλώσεις του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Βριλησσίων.

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΒΑΦΕΤΕ ΑΥΓΑ;

Όπως μάλλον γνωρίζετε, οι δασκάλες μάς ζήτησαν να πάμε από 2 βρασμένα αυγά για να τα βάψουν τα παιδιά μας στο σχολείο. Νόμιζα ότι ήμουν η μόνη που έσπασε 5-6, μέχρι να καταφέρει να δώσει αξιοπρεπώς βρασμένα αυγά στο παιδί της, μέχρι που ανακάλυψα ότι το ίδιο πρόβλημα είχαν και πολλές άλλες μαμάδες (ίσως και μπαμπάδες;)! Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο, αν φταίνε τα αυγά ή αν απλώς δεν κατέχουμε τα μυστικά που ήξεραν οι γιαγιάδες μας, πάντως δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να αντιγράψω εδώ μερικές καλές συμβουλές που βρήκα στο Αθηνόραμα. 


Ουσιαστικά, υπάρχουν δύο τρόποι για να βάψουμε τα αβγά μας: με ζεστό ή κρύο χρώμα. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιούμε ξίδι επειδή σταθεροποιεί τη βαφή και κάνει το χρώμα πιο βαθύ. Γενικά, το βάψιμο των αβγών σε ζεστό νερό, αν και χρονοβόρο, δίνει εντονότερα και πιο ομοιόμορφα χρώματα, ενώ σε κρύο πιο απαλά, δημιουργώντας συχνά «σπάσιματα» στο χρώμα.

Αν θέλουμε να πετύχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα, ξεκινάμε από την επιλογή των σωστών αβγών. Τα αβγά ημέρας μεσαίου μεγέθους (40-50 γρ.) είναι ιδανικά, μια και τα μεγαλύτερα μπορεί να σπάσουν ή να μη βαφτούν καλά. Επιλέγουμε τα μπεζ, αφού τα λευκά διαφοροποιούν τα χρώματα – για παράδειγμα, το κόκκινο μπορεί να βγει ρουμπινί και το κίτρινο ανοιχτό πορτοκαλί. 
Bγάζουμε τα αβγά από το ψυγείο μία μέρα νωρίτερα ώστε ν’ αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Τα πλένουμε καλά για ν’ απομακρύνουμε από το τσόφλι τις λιπαρές ουσίες που θα εμποδίσουν τον σωστό και ομοιόμορφο χρωματισμό και τα καθαρίζουμε με νερό και ξίδι. Για να τα βράσουμε χωρίς να σπάσουν, τα βάζουμε σε κρύο νερό, προσθέτουμε αλάτι και λεμόνι και τα ζεσταίνουμε σε σταθερή, χαμηλή θερμοκρασία για 12 λεπτά. Πριν τα βάψουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με τη βαφή με μια τρυπητή κουτάλα, χωρίς να αφήσουμε πολλά κενά ανάμεσά τους, φροντίζοντας να τα καλύψουμε πλήρως με νερό. Στη συνέχεια τα βγάζουμε ένα ένα και τ’ αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί. Μόλις κρυώσουν και στεγνώσουν, τα γυαλίζουμε με λίγο λάδι.


Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου