Δράσεις- Συζητήσεις- Προβληματισμοί- Ψυχαγωγία- Εκδηλώσεις του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Βριλησσίων.

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Δεν το χρειάζεσαι; Δώσ' το εκεί που μπορεί να το έχουν ανάγκη.

Στο πνεύμα των ημερών, τρεις διαφορετικές οργανώσεις, τρεις διαφορετικές ομάδες, με κοινό όμως χαρακτηριστικό την αντίθεση στην υπερκατανάλωση και τη διάθεση να προσφέρουν έναν τρόπο ζωής κάπως διαφορετικό. Σε όλους εμάς που έχουμε μικρά παιδιά με πολλές πολλές ανάγκες, αλλά και με πολλά πολλά άχρηστα για μας πλέον πράγματα (ρούχα και παιχνίδια), ίσως αυτές οι διευθύνσεις να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.



Πράσινος Γάτος: Ο Πράσινος Γάτος δέχεται τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πια. Αντί να τα ανεβάσουμε στο πατάρι ή να τα πετάξουμε στα σκουπίδια, μπορούμε να τα δώσουμε σε ανθρώπους που τα χρειάζονται πραγματικά.
Τα αντικείμενα που δίνουμε ζυγίζονται και μας προσφέρετε ένα συμβολικό αντίτιμο. Στον Πράσινο Γάτο μπορεί κανείς να βρει πληθώρα αντικειμένων, από ρούχα μέχρι CD, DVD, βιβλία σε όλες τις γλώσσες, παιχνίδια, αλλά και χειροποίητα αντικείμενα, με τιμές από 1,5 ευρώ μέχρι περίπου 50 (τόσο κοστολογήθηκε ένα επώνυμο ταγιέρ).
Ο Γάτος τροφοδοτεί συνεχώς οργανώσεις, όπως π.χ. η «Κλίμακα», η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των αστέγων, ενώ βρίσκεται σε συνεργασία και με βιοτεχνία στα Καμίνια που φτιάχνει στουπιά από ανακυκλωμένα υφάσματα. Πράσινος Γάτος, Ιπποκράτους 142, 6979178257, http://prasinosgatos.blogspot.com/

Skoros: Στο πλαίσιο της προσπάθειας για μια αλληλέγγυα οικονομία και μια εναλλακτική μορφή οικονομικής ζωής, ο Σκόρος αποφάσισε να πειραματιστεί με έναν διαφορετικό τρόπο «κατανάλωσης». Ένα πάρε-δώσε χωρίς χρήματα, έναν χώρο ανταλλαγής και αλληλεγγύης.
Στο χαριστικό παζάρι υπάρχουν διάφορα αντικείμενα που για κάποιον δεν είναι χρήσιμα αλλά που κάποιος άλλος μπορεί να τα χρειάζεται. Επειδή δεν είναι όλα για τα σκουπίδια: τα πράγματα χάνουν την αξία τους όταν δεν χρησιμοποιούνται. Στο Σκόρο ξαναδίνουν αξία, προσφέρουν πράγματα αχρησιμοποίητα αλλά όχι άχρηστα. Χωρίς τιμή (γιατί άλλο αξία και άλλο τιμή), χωρίς χρήματα. Χωρίς να χρειάζεται να φέρουμε κάτι για να πάρουμε κάτι άλλο. Μόνος όρος: να χρησιμοποιήσουμε αυτό που θα πάρουμε. Η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι άμυνα ή μειονέκτημα, είναι πρόταση και στόχος. Δεν σημαίνει φιλανθρωπία ή άδειασμα της αποθήκης και της ντουλάπας μας αλλά αλληλεγγύη. Χωρίς αντίτιμο σημαίνει προσφέρω, μοιράζομαι. Φέρτε αντικείμενα, ρούχα, βιβλία, cd, και ό,τι άλλο δεν χρησιμοποιείτε στο πατάρι του Σπόρου και πάρτε ό,τι σας είναι χρήσιμο!
Σκόρος, Ζ. Πηγής & Ερεσού στα Εξάρχεια. Τηλ. 6981076913  http://skoros.espiv.net 

xariseto.gr: Στην ιστοσελίδα του, μπορεί να βρει κανείς διάφορα αντικείμενα που για κάποιον δεν είναι χρήσιμα αλλά κάποιος άλλος μπορεί να τα χρειάζεται. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του xariseto.gr, «η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι ντροπή ή μειονέκτημα, είναι πρόταση και στόχος, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος ανακύκλωσης!» www.xariseto.gr

FreeCycle: Το κίνημα freecycle ξεκίνησε το 2003 στην Αριζόνα και από τότε έχει επεκταθεί σε 75 χώρες σε όλον τον κόσμο. Άλλη μια έξυπνη λύση στο πρόβλημα της υπερκατανάλωσης και της ανακύκλωσης. Για περισσότερες πληροφορίες: www.freecycle.orghttp://groups.yahoo.com/group/AthensGreeceFreecycle/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου