Πριν δημοσιεύσετε στα μεσα Μαζικής Δικτύωσης ΡΩΤΗΣΑΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ;
Ξέρατε ότι παραβιάζεται με αυτόν τον τρόπο απευθείας το άρθρο. 16 του εν λόγω νόμου;; ( βλ. Αρθρ 16 -
ενωμένοι για τα παιδιά
Φωτογραφία ©UNICEF/NYHQ2008-0847/Isaac
Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού - 20 Νοεμβρίου
Η παγκόσμια κοινότητα δεσμεύτηκε να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών με την υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Από τότε, η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο, όπου σχεδόν όλοι συμφωνούν πως οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών είναι παιδί και έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και προστασία. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε και στο παρελθόν. Μόνο μετά την 20η Νοεμβρίου του 1989, όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, άρχισε η ανθρωπότητα να επωφελείται από μια δέσμη δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά και τους νέους.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Θέτει στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους και αποτελείται από 54 άρθρα. Η Σύμβαση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πολωνικής κυβέρνησης και της UNICEF, υιοθετήθηκε ομόφωνα απο τη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμ. 1989 και τέθηκε σε ισχύ το 1990. Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα επικυρώθηκε το 1992 (ΦΕΚ 192/2.12.92).
Ενημερωθείτε:
- Πως η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού έχει αλλάξει τις ζωές των παιδιών τα τελευταία 25 χρόνια
- Βίντεο UNICEF για τα Δικαιώματα των Παιδιών (κινούμενα σχέδια)
- Εναλλακτική Έκθεση του "Δικτύου ΜΚΟ για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα"(αρχείο MSWord 338Kb, στην Αγγλική γλώσσα).
Τα άρθρα που περιέχει η Σύμβαση μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τέσσερις ευρύτερες κατηγορίες:
Δικαιώματα Επιβίωσης Kαλύπτουν το δικαίωμα του παιδιού για ζωή και τις ανάγκες που είναι πιο βασικές για την ύπαρξή του. Αυτά συμπεριλαμβάνουν ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης, στέγη, διατροφή και πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. | Δικαιώματα Προστασίας Aπαιτούν τα παιδιά να προφυλλάσονται από κάθε είδους κακοποίηση, αμέλεια και εκμετάλλευση. Καλύπτουν θέματα όπως ειδική φροντίδα για προσφυγόπουλα, βασανιστήρια, κακοποίηση στο σωφρονιστικό σύστημα, ανάμειξη σε εμπόλεμες διαμάχες, εργασία ανηλίκων, χρήση ναρκωτικών και σεξουαλική εκμετάλλευση. |
Δικαιώματα Ανάπτυξης - Εξέλιξης Συμπεριλαμβάνουν όλα όσα τα παιδιά χρειάζονται για να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Για παράδειγμα το δικαίωμα της εκπαίδευσης, το παιχνίδι και η αναψυχή, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, η πρόσβαση σε πληροφορίες και η ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. | Δικαιώματα Συμμετοχής Eπιτρέπουν στα παιδιά να παίζουν ενεργό ρόλο στις κοινωνίες και τα έθνη τους. Αυτά περικλείουν την ελευθερία να εκφράζουν γνώμη, να έχουν λόγο σε ζητήματα που αφορούν στη ζωή τους, να συμμετέχουν σε οργανώσεις και να συναθροίζονται ειρηνικά. |
Δείτε επίσης την έκδοση "Τα ΜΜΕ και τα Δικαιώματα των Παιδιών"
ένας 64σέλιδος οδηγός για δημοσιογράφους (αρχείο pdf, 226Kb)
Μπορείτε να βρείτε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε ακόμα περισσότερες γλώσσες στη διεύθυνση:
http://www.unicef.org/magic/briefing/uncorc.html
ένας 64σέλιδος οδηγός για δημοσιογράφους (αρχείο pdf, 226Kb)
Μπορείτε να βρείτε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε ακόμα περισσότερες γλώσσες στη διεύθυνση:
http://www.unicef.org/magic/briefing/uncorc.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου